A magyar színésznő, aki a háborút is megjárta
1850. február 24-én, 169 éve született Jászai Mari

jaszai_mari_gertrudis2.jpg

Kripl Maria Anna néven látta meg a napvilágot a Komárom-Esztergom megyei Ászáron a Nemzeti Színház nagyasszonya, akinek nemcsak színpadi szerepei, hanem élete is tele volt izgalmakkal. A Retrográf blog néhány érdekességgel emlékezik meg a születésnapos Jászai Mariról.

Ő alakította elsőként az antik tragédiák hősnőit

Jászai Mari léphetett elsőként magyar színpadra Antigonéként, Elektraként illetve Iokasztéként, de húsz Shakespeare-hősnőt is eljátszott, illetve ő volt Az ember tragédiájának első Évája. Elektrájával szinte egybeforrt, sokan művészetének csúcsaként értékelik ezt a szerepet. Ahogy naplójában is áll: "Ezért érdemes volt születni. Maga Elektra vagyok”

Megrázó gyerekkora volt

Édesanyja,a szépséges Keszey Julianna váratlan halála után édesapja egyre erőszakosabb lett, nem volt ritka, hogy szinte eszméletlenre verte gyerekeit, leginkább vizes kötéllel fejezte ki érzelmeit, ráadásul mostohája halálra dolgoztatta őket. Később erről Jászai Mari így vallott: “a színpadon az apám vagyok, az életben az anyám”

A háborút is megjárta

16 éves korában került a frontra, részt vett a porosz-osztrák háború legnagyobb csatájában, königgrätzi ütközetben, ahol élelemmel látta el a katonákat, illetve a sebesülteket is ápolta. A háború szörnyűsége pedig ha nem lett volna elég, egy osztrák őrmester megerőszakolta Marit, elvéve szüzességét.

jaszai_mari-kozmata.jpg

Bár férfiakból nem volt hiány az életében, mégis magányos volt

“Sosem volt méltó társam a színpadon. Az életben sem. Én mindig szárnyalni akartam, és a hősöm mindig a föld felé húzott” – vélte a színésznő, akinek szerelme volt Feszty Árpád festő, Szomory Dezső író és Reviczky Gyula költő is, illetve 1869 tavaszán hozzáment Kassai Vidor színésztársához, aki tíz évvel volt nála idősebb – házasságuk két évig tartott.

Megszökött egy vándorszíntársulattal

Statisztaként lépett először színpadra, Székesfehérváron, nem sokra rá pedig a Budai Népszínházhoz szerződött. Jászai Mari néven játszott már a Horváth kerti színpadon, itt már néhány szavas szerepeket is kapott. 1872-ben mutatkozott be a Nemzetiben, Gertrudisként a Bánk bánban. A már említett Elektra mellett nagyon híres szerepe Grillparzer Medeája, amelyet '87-es bemutatóját követően harminc éven keresztül játszott.

Ahogyan élete, halála sem volt könnyű

Idős korában számos cikket, tanulmányt írt, naplót is vezetett, illetve előszeretettel nézte a Dunát az ablakából – nem véletlen tehát, hogy a Duna partján, a Margit híd lábánál őrzi a tér a nevét, hiszen itt lakott. Súlyosbodó betegsége miatt egy szanatóriumban töltötte napjait, ahol az emberek figyelme és részvéte sem érhette utol. Bár méltósággal viselte fájdalmait, 1926 október 5-én véget ért az egyik legnagyobb magyar tragika élete – munkássága előtt tisztelegve 1953-ban alapították a nevét viselő díjat.

A bejegyzés trackback címe:

https://retrograf.blog.hu/api/trackback/id/tr6514647357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Retrográf

A Retrográf célja, hogy teret adjon azoknak a dolgoknak, értékeknek, amelyekkel napjainkban ritkábban találkozunk, és amelyeket élmény újra és újra elővenni és beszélni róluk - hiszen a múlt összeköt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása