Akkor és most: így változott Szeged az utóbbi száz évben
Időutazás a napfény városában

retrograf.jpg

Az internet vitathatatlan előnye, hogy felfoghatatlan nagyságú archívumból válogathatunk kedvünkre. Egykori szegedi egyetemistaként, illetve azóta szegedi lakosként természetesen kíváncsian böngészem a (leginkább fekete-fehérben) megmaradt emlékmorzsákat; az elérhető épületfotók, tájképek vagy éppen családi fotók remek lenyomatai a múltnak, amely számomra leginkább történelem, de bizonyára vannak, akiknek nosztalgia. Annak érdekében, hogy minél inkább megvalósuljon az "időutazás", nekiindultam a városnak, hogy megkeressem az alábbi, képen látható helyszíneket, hogy összehasonlíthassam, mennyit is változott a város az utóbbi száz évben.

Trianon elleni tüntetés a Városháza előtt

Időrendi sorrendben az első kép ez az 1920-ban készült felvétel. A feldíszített épület előtt "Vesszen Trianon!" és MANSZ táblát lengetnek, amely a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségét jelezte. Látni, hogy minden ablakból emberek figyeltek az utcai eseményekre.

 retrograf-5.jpg

1948-ban is nagy élet volt a Kárász utcán

Kicsit ugrunk az időben: a Dugonics téren készült fotón jól látszik, mekkora élet volt már akkor is a Kárász utcán, úgy látszik, ez nem változott az utóbbi 71 évben. A bal oldali épület helyére azóta egy nagyobb került, amelyben jelenleg kávézó működik, a virágboltot felváltva, de a csemegeboltot sem találjuk ott, helyére optika került, de a bútorbolt és a hagyományos órások is eltűntek, bár ékszerboltot még találunk. Nemcsak az épületek, hanem az út is megújult, a beton helyett térkő fedi a Dugonics teret és a Kárász utcát is.

 retrograf-2.jpg

Az egykori szovjet hősi emlékmű előtt

A következő fotó 1957-ben kapott helyet egy tekercs filmen, háttérben a Takarékpénztár-palota. Az emlékmű márványból és bronzból készült, 11 méter magas volt, 1945 május elsején avatták. A fotó elkészülte előtt egy évvel, '56-ban leverték a domborműves díszeket, levették az ötágú csillagot – a tetteseket megbüntették, a károkat pedig helyreállították. Az '57-ben készült fotót követően még 35 évig állt az emlékmű, 1991 tavaszán bontották le, helyére IV. Béla lovasszobra került.

 retrograf-4.jpg

Fotó 1958-ból, háttérben a Hősök kapuja

A Boldogasszony sugárút akkor még térköves útjának sarkán, a Liliom utcai kereszteződésben készült az alábbi fotó. Érdekes látni, hogy a járdaszegélyhez képest milyen közel futottak a villamossínek, ma ezek az út közepén húzódnak, egy-egy autóssáv között, háttérben a Hősök kapuja mögött az Aradi vértanúk tere, amelyet szintén térkő fedett egykoron.

 retrograf_1.jpg

A szebb korokat megélt Royal szálló

1971-ben járunk, a fotón az egykori Royal szálló. Az egykoron virágzó vendéglátó egységnek nem tett jót a privatizáció: bár 1992-ben megvették az államtól, később több tulajdonosváltáson is átesett, akartak belőle luxus kollégiumot is kialakítani külföldi diákoknak, de ez sem járt sikerrel idáig. Bár zajlanak munkálatok a mai napig is az épületben, ennek eredménye nem látszik, a nagy porral járó munkák viszont nagyon zavarják a helyi lakókat – tudtam meg egy ott lakó hölgytől, miközben az alábbi fotót elkészítettem. Sajnálatos, hogy a belvárosban egy ilyen csodálatos épület áll kihasználatlanul.


retrograf-6.jpg

Kárász utca, valamikor a '70-es évek környékén

Az utolsó fotón ismét csak a Kárász utca jelenik meg, amely még a hetvenes években is aszfaltos volt, és még a jól ismert szobrok sem foglalták el helyüket, illetve az utcazenészek által kedvelt padok sem voltak még ott. Az egykori édességbolt helyén ma pékség áll, a széles zebra viszont nem változott.


retrograf-3.jpg

 

 

És neked melyik fotó volt a kedvenced a sorozatból? Szívesen látnál még hasonló képeket? Csatlakozz a Retrográf blog Facebook-közösségéhez további érdekességekért!

 

Régi fotók forrása: Fortepan, Facebook/SZEGED RÉGI FOTÓI

A bejegyzés trackback címe:

https://retrograf.blog.hu/api/trackback/id/tr8214668493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.03.06. 09:35:22

Ha a régi képpel kitakarod az aktuális állapotot, akkor nemigen fog látszani az amirõl a cikk gondolom szólni akart, hogy ilyen volt és ilyen lett. Esetleg próbáld meg egymás mellé tenni a kettõt.

Retrográf

A Retrográf célja, hogy teret adjon azoknak a dolgoknak, értékeknek, amelyekkel napjainkban ritkábban találkozunk, és amelyeket élmény újra és újra elővenni és beszélni róluk - hiszen a múlt összeköt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása