A fronton is ünnep volt a szilveszter
Így köszöntötték az újévet felmenőink

A Fortepan gyűjteményét lapozgatva számos kedves, érdekes és mókás képet lehet találni arról, hogyan is ünnepelték felmenőink az új esztendőt. Az óév utolsó napján különös üzenete van ezeknek a képeknek: az egyéni számvetés mellett kitekinthetünk és akár párhuzamot állíthatunk, mennyit változott a világ az utóbbi mintegy száz évben, és hogy mik azok, amelyek ennyi idő után sem változtak. Ez pedig a jókedv, a mosoly és a barátság, a közösség ereje: hogy legyen épp béke vagy háború, a nehézségeket félre tudták tenni az emberek egy rövid időre és pozitívan tudtak a jövőbe tekinteni.

 

1917_szilveszter_elso_vilaghaboru.jpg

Búcsúzás 1917-től, az első világháború végén járunk. A gépfegyverek, a háború és a téli hideg ellenére is megünnepelték az újévet.

 

1932.jpg

1932-ben bizonyára kemény tél lehetett, ha ekkora, és ilyen masszív hóembert tudtak építeni. Mindenesetre ez a kép is bizonyíték arra, hogy a hidegben pózolás nem új keletű dolog, pedig 86 éve még internet sem volt, nemhogy Instagram.

 

1933.jpg

A szalagok és a mókás fejfedők 1933-ban is már alapkellékei voltak egy szilveszteri bulinak.

 

1938.jpg

Kereken nyolcvan év után nehéz megmondani, hogy beállított-e, hogy a földön ülő fiatal hölgy épp a szájához emeli az üveget, mindenesetre zseniális pillanat - bevallom, ez az egyik kedvenc fotóm a sorozatból.

 

1940.jpg

A második világháború sem akadályozhatta meg a társaságot, hogy vidáman lépjenek át az új évbe - bár a képen látható 11 üveg ital bizonyára segített nekik ebben (1940)

 

1965_oktogon_november_7_ter.jpg

Egy kicsit ugrunk az időben: 1965, Budapest, November 7. tér, vagyis az Oktogon - van, akinek egyenruhában telik az ünnep

 

hofi222.jpg

Az utolsó két fotó a Magyar Rádió 6-os stúdiójában készült. A 10 éves Kabarészínház szilveszteri műsorának közönsége, és aki nevetteti őket: Hofi Géza. BÚÉK 1979!

 

Én ezzel a rövid összeállítással kívánnék boldog új évet minden kedves olvasónak!

 

Fotók forrása: Fortepan - www.fortepan.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrograf.blog.hu/api/trackback/id/tr4814525118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenannyi 2019.01.01. 13:27:06

Az 1965-ös szilveszteri képpel már több helyen találkoztam, és sose fér a fejembe: körömcipőben, decemberben?

Konyvtaroslany 2019.01.01. 21:12:12

@mindenannyi: Hát, az is látszik a fotón, hogy hó se volt, akkor meg miért ne?

Retrográf

A Retrográf célja, hogy teret adjon azoknak a dolgoknak, értékeknek, amelyekkel napjainkban ritkábban találkozunk, és amelyeket élmény újra és újra elővenni és beszélni róluk - hiszen a múlt összeköt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása