A Beatles, egy huszonéves szemével – az 50 éve megjelent Fehér Album margójára

16586993_10155043955829539_6937990526293706145_o.jpg

1968. november 22-én jelent meg a zenekar nevét viselő, és fehér borítójának köszönhetően The White Album néven ismertté vált Beatles-album, amely sorrendben a '68-as Magical Mystery Tour lemezt követte, és amelyet a '69-ben a Yellow Submarine követett. Az ikonikus stúdióalbumot a jubileum kapcsán sokan ismét tű alá tették, vagy ahogy én is, bekapcsolták valamelyik internetes zenei platformon – de vajon mit jelent(het) a Beatles annak, aki a banda felbomlása után mintegy negyed évszázaddal született, és a '60-as éveket, a Beatles, és a többi nagy legenda történeteit csak utólag ismerhette meg?

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr történetéről, a Liverpool-ból induló legendáról és a zenetörténelemben (méltóképp) elfoglalt helyükről milliónyi cikk és dokumentumfilm született már, és születik a mai napig, hiszen újabb és újabb generációk nőnek fel a Beatles dalain, előidézve megannyi fiatalban egy olyan nosztalgikus érzést, amely inkább vágyódás, mint valódi nosztalgia.

Miközben dübörög a közösségi médiában a kivagyiság és a tökéletesség filterezett álcája, a populáris zenei előadók nagy része tökéletesre vágott videoklipeken keresztül, utólagosan feljavított hangon felénekelt, más által írott dalok segítségével akarnak hitelesek lenni – számomra leginkább eredménytelenül, de persze vannak kivételek is. Ebben a zajban felüdülés visszatekinteni egy olyan korra, amelyet bár feltehetőleg túlidealizálunk, de pont ettől válik igazán magával ragadóvá; a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekbe, ahol hiteles és valódi legendák születtek, és akiknek kézzelfogható emlékeit kivágott újságcikkek és bakelitlemezek őrzik leginkább egy dobozba csomagolva a padláson.

A Beatles szövegei, zenéi őszinték és örökérvényűek; a négy liverpooli srác nem tökéletes, de valódi, és ez adja azt az esszenciát, hogy tudunk velük azonosulni. A négy gombafejű barátsága olyan természetes, hogy akár elhihetjük, hogy a zenéjükön keresztül mi is egy kicsit a barátaik vagyunk. Hiszen ki ne akarna sétálni a Penny Lane-en, átszelni az Abbey Road zebráját és ellátogatni a Cavern Club-ba egy Beatles koncertre?

Akármennyit is változik a világ, vele pedig az igények és a trendek, akkorát sosem fog, hogy a Beatles pilléreit jelentő értékek ne legyenek fontosak; a barátság, a szeretet,  a vidámság és a szerelem. Tehát legyünk akárhány évesek, tartozzunk akármelyik generációhoz, a négy liverpooli srác mindig ott vár minket a Penny Lane-en, legyen jó vagy rossz kedvünk – ekkor pedig jussanak eszünkbe Paul szavai: take a sad song and make it better!

 

Borítókép: Facebook / The Beatles

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrograf.blog.hu/api/trackback/id/tr6714402154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdasagi 2018.11.30. 08:42:01

Szép-szép. De a barátság-szeretet-vidámság-szerelem mellett még hallgassátok meg figyelmesen az "Imagine"-t és a paletta akkor lesz teljes. Tudom, az már egy későbbi korszak, de nagyon megéri odafigyelni.

Terézágyú 2018.11.30. 09:49:09

Ennyi? Azt hittem, hogy legalább megemlítesz pár dalt, hogy miért tetszik, miért nem tetszik erről az albumról...

"A Beatles szövegei, zenéi őszinték és örökérvényűek"

Ja.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.11.30. 10:08:49

Én ugyan nagy Beatles rajongó vagyok (annak idején összegyűjtöttem bakeliten az összes általuk kiadott nagylemezt és néhány válogatás lemezt is), de azért a szövegeikről el kell mondani, hogy - főleg a kezdeti években - nem szolgáltak másra, mint arra, hogy legyen mit énekelni a remek dallamokhoz és ne csak a sala-lala szóljon. :)

Retrográf 2018.11.30. 10:12:26

Kedves @Terézágyú!

Köszönöm az észrevételt, egy későbbi bejegyzésben szeretnék majd foglalkozni a számomra legfontosabb Beatles-dalokkal, a mostani egy rövid összefoglalása volt a banda iránt érzett tiszteletemnek és szeretetemnek.
Amennyiben érdekli a Beatles, kérem látogasson a későbbiekben vissza a Retrográfra, hiszen ahogy említettem, tervben vannak még bejegyzések ebben a témában!

Szép napot!

K.D.

Retrográf 2018.11.30. 10:24:18

Kedves @vajdasagi!

Az Imagine egy akkora súlyú Lennon-dal, amivel egy külön cikkben is érdemes lenne foglalkoznom, de legalábbis Lennon Beatles utáni éveivel és munkásságával bizonyosan - a forrásanyag már a polcomon van. Fel is írtam ezt a témát a jegyzeteim közé, köszönöm a hozzászólását!

K.D.

Retrográf

A Retrográf célja, hogy teret adjon azoknak a dolgoknak, értékeknek, amelyekkel napjainkban ritkábban találkozunk, és amelyeket élmény újra és újra elővenni és beszélni róluk - hiszen a múlt összeköt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása