Ilyen, amikor a fényképezőgép összeorigamizza a negatívot
Avagy mit keres egy traktor a Tiszában?

000014.JPG

Aki valaha fotózott filmre, az bizonyára tudja, hogy néha egészen érdekes (vagy nevezzük nevén: szürreális) eredmény születhet egy-egy ártalmatlannak szánt fotóból. Legutóbbi tekercsemen a 24 kockából 9 élte túl, de így is tartogatott izgalmakat.

Novemberig kellett várnom, hogy beteljen a Smena Symbolomban az a tekercs, amelyre még a nyaralós képeket fotóztam. Ahogy a bevezetőben is szerepelt, nem volt teljes a siker, hiszen több fotóm is odaveszett, ennek bizonyára köze volt ahhoz, hogy unokaöcsém ráült a nyaralás során  szóval hogy érték külső hatások a masinát.

Egy kis rövid történelmi visszatekintés: a Smena Symbol, vagy Смена Символ, egy 1970 és '93 között forgalmazott fényképezőgép, amelyet a LOMO gyártott. Több néven került piacra, hazánkban Smena név alatt hódított, rengeteg családnak őrzött meg kellemes emlékeket ez a gépcsoda, amely testvéreivel együtt (pl. Smena 8, 8M, vagy a ritkább SL) az egyszerű és mondhatni olcsó szegmensét képezték az otthoni fotografálásnak. 

000007.JPG

Egészen művészi eredményt is produkál - egyébként ez a kedvenc fotóm a tekercsről

Gyakoriságuknak köszönhetően nekem is jutott belőle, a harmadik tekercsem során pedig úgy tűnik, sikerült a lehetetlen és két, vagy talán még több képet is sikerült egy kockára ráfotóznom (mi ez, ha nem spórolás?). Ezt a funkciót amúgy egyes Smenák tudják, a Symbol viszont épp nem - erre némiképp sikerült most rácáfolnom. A tekercs 9 képéből összesen három viseli magán a trauma nyomait ilyen erősen, hat kép viszont egészen vállalható lett.

000001.JPG

Bár az utóbbi sorok egészen negatív képet festhetnek a masináról, és bár való igaz, hogy ezután nyugdíjba vonul ez a gép, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy imádtam a Symbolt, és biztosan be fogok szerezni egy másikat helyette, de az sem kizárt, hogy még így is kap egy újabb tekercset, mert még a szürreális képei is egészen szerethetők a kezdeti sokk után.

Addig is felkészül egy japán kolléga, a Minolta Hi-Matic AF, amit nemrég szereztem, és aminek a teszttekercse hamarosan megmutathatja, megérte-e egy doboz cigi árát a masina.

A bejegyzés trackback címe:

https://retrograf.blog.hu/api/trackback/id/tr714388142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.11.27. 18:12:43

Ó, igen, a véletlenül egymásra exponált fotók. Egy tekercsen sikerült a budepesti, belvárosi fotókra drezdai képeket exponálnom. A végeredményből egy kocka még a Fiatal Művészek Klubjában is ki volt állítva egyszer, most meg itt lóg a stúdió előterében.
Jó fotók sülnek ki ilyen módon. ;)

octy 2019.01.04. 13:50:05

A Smena 8M katasztrófa volt, soha nem bírta rendesen továbbítani a filmet, az volt a csoda, ha nem egymásra fotózta mindet.
A Symbol - hááát ez volt az upgrade, de nem voltam tőle elájulva.

Retrográf

A Retrográf célja, hogy teret adjon azoknak a dolgoknak, értékeknek, amelyekkel napjainkban ritkábban találkozunk, és amelyeket élmény újra és újra elővenni és beszélni róluk - hiszen a múlt összeköt.

Friss topikok

süti beállítások módosítása